Топ 4 най-големи скандала на тъмната мрежа

Топ 4 най-големи скандала на тъмната мрежа

Дигиталните валути като Bitcoin, Monero или Litecoin често са смятани за горивото, което задвижва пазарите на тъмната мрежа.

Много преди да привлече вниманието на основните медии като загадъчна и високотехнологична инвестиционна опция с богат потенциал, популярността на Bitcoin беше ограничена до няколко малки нишови групи.

Резултат с изображение за silk road scam

По-голямата част от технологичните маниаци, малък брой учени и престъпници, работещи от сенките на тъмната мрежа, бяха инвестирани в актива тогава.

Това бяха ранните откриватели на приложението на Bitcoin като надежден финансов инструмент.

Макар че на крипто общността очевидно им “текат лигите” над бъдещия потенциал на творението на Сатоши Накамото, съмнителните личности бяха очаровани от способността на Bitcoin да разрешава анонимни транзакции, които не могат лесно да бъдат проследени и иззети от правоприлагащите органи.

Връзката между двете екосистеми днес е по-силна от всякога с криптовалути на стойност милиарди долари, които сменят ръцете през тъмните пазари всяка година.

В резултат на това почти всяка акция на тъмната мрежа обикновено е последвана от разследващи агенции, които изземват сериозно количество криптовалути.

По-долу са изброени най-големите акции на тъмната мрежа, които подчертават нечестивата връзка между криптовалутите и незаконните пазари на тази потайна онлайн мрежа.

1. Затваряне и арести на AlphaBay

По времето, когато бяха разкрити AlphaBay през юли 2017, те имаха повече от 369 000 обяви, 400 000 потребители и приблизителни дневни транзакции от $600 000 до $800 000.

Александхър Кашез, предполагаемият основател на сайта, е задържан в Тайланд и трябваше да бъде екстрадиран в САЩ, преди да се самоубие, докато все още е в ръководството на тайландското бюро за борба с наркотиците.Резултат с изображение за alpha bay scam

По жалба за отнемане на права, подадена в Районния съд на Източна Калифорния:

“AlphaBay само позволи на своите потребители да сключват сделки в дигитални валути, като Bitcoin, Monero и Ethereum, но Bitcoin беше предпочитан актив за техните потребители.”

Властите конфискуваха 1,605.05 BTC, 8309.28 ETH, 3 692 ZCash и една част Monerо.

Общо активи на стойност над $23 милиона бяха иззети от Кашез, канадски гражданин, роден на 19 октомври 1991 година.

Падението на AlphaBay и последвалият арест на неговия основател се дължи на поредица от аматьорски грешки, включително онлайн грешки в неприкосновеността на личния живот и сигурността, както и охолния начин на живот на Кашез.

2. Първата американска тайна операция под прикритие, насочена към доставчиците на тъмната мрежа

Министерството на правосъдието на САЩ обяви на 26 юни 2018, че 35 тъмни доставчици са били арестувани в национална операция, в която участваха поне пет федерални агенции.Резултат с изображение за us ministry of defence

Освен това, Министерството на правосъдието разкри, че операцията под прикритие достига връхната си точка в агенциите, конфискуващи огромни количества наркотици, огнестрелни оръжия и активи на стойност милиони.

Сред иззетите ценности са пари и златни кюлчета на стойност $3 милиона, хиляди BTC токени и други криптовалути на стойност над $22 милиона по време на aкцията , както и неразкрит брой устройства за копаене на Bitcoin.

3. Затварянето на Silk Road

Ако сте запознати с тъмната мрежа, вероятно сте чували за Silk Road. Това беше първият съвременен пазар в това пространство и убежище за всички видове незаконни стоки и услуги, включително наркотици и оръжия.

Основателят на Silk Road, Рос Улбрихт, е арестуван на 2 октомври 2013 и е обвинен в компютърно хакерство, пране на пари и трафик на наркотици.

Разследващите агенции установиха, че Улбрихт също е заговорничил за убийството на шестима души, които според него вредят на Silk Road.

Резултат с изображение за lars ulbricht silk road

Улбрихт в момента e осъден на доживотен затвор без никакъв шанс за условно освобождаване.

Количеството криптовалути, хванати по време на разследването на Silk Road, беше зашеметяващо. Първоначално ФБР се сдоби с около 26 000 BTC, но до края на октомври този брой достигна 144 000 BTC. Това са $5 милиарда в Bitcoin спрямо днешните цени.

Въпреки това, по времето на акцията, цената на Bitcoin беше незначителна в сравнение с днешната – някъде около $100 – $200.

4. Когато холандската полиция се престори на оператори на Hansa Market

Арестуването на операторите на Hansa Market и последващото изключване на сайта бяха значителни, като се има предвид, че това се случи малко след като AlphaBay бяха извадени от играта.

Hansa, макар и не толкова голяма колкото AlphaBay по отношение на трафика или приходите, наблюдаваше постоянен приток на нови потребители след внезапното спиране на споменатата в първа точка компания.Резултат с изображение за hansa market

В действителност, Hansa бе измислена като възможен наследник на трона, останал след AlphaBay в неуловимата онлайн търговия с наркотици.

Въпреки това, холандската полиция имаше други планове, след като проследи сървърите на сайта до хостинг компания в Литва.

След като германските правоприлагащи органи задържаха двата администратора на сайта – и двамата германски граждани – през юни 2017, холандските ченгета започнаха да действат, като поеха пълен контрол над бекенда на Hansa.

Те не затвориха сайта незабавно и продължиха да наблюдават дейностите на купувачи и продавачи в продължение на почти един месец в опит да съберат допълнителни доказателства и разузнавателни данни.

Повече от 1200 BTC бяха иззети от Hansa, като финансовите последици вероятно бяха впоследствие увеличени, тъй като действителни данни за възможни продавачи и купувачи на незаконни стоки бяха предадени на разследващите агенции в целия ЕС.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Топ 4 най-големи скандала на тъмната мрежа appeared first on CryptoDnes.bg.