Тайните служби на Русия са искали биткойн откуп

Тайните служби на Русия са искали биткойн откуп

Биткойн отново е в центъра на новините в Русия тази седмица, след като стана ясно, че правоприлагащите органи в страната са се опитали да вземат подкуп в биткойн на стойност $1 милион.

ФСБ незаконно поиска $1,02 милиона

Както съобщава местната криптовалутна медия Coinspot.io на 17 април, скандал с тайната полиция на Русия и бившия ръководител на един от най-големите вестници в страната се развихри, като и двете страни се озоваха в ареста.

Според продължаващо съдебно дело, до 15 членове на ФСБ, тайната служба на Русия, предполагаемо са се опитали да изкарат 65 милиона рубли ($1,02 милиона) от състоянието на медиен магнат в замяна на свободата му.

Заподозряният бивш главен изпълнителен директор на “Известия”, Ераст Галумов, се издирва по обвинения в измама с 43 милиона рубли ($670 000). Адвокатите продължават да питат дали някога е имало каквито и да било нарушения.

Според събития, които вече са излезли на светло, членовете на бюро на ФСБ в Москва, обвинени в разследване на престъпленията, свързани с ИТ, са използвали псевдоним, за да заплашват семейството на Галимов.

В замяна на свободата на Галимов и тяхната безопасност, те казват, че семейството ще трябва да прехвърли откупни пари в Биткойн на уреден получател.

Една от двете фигури, отговарящи за операцията, агент на име Колбов, организира изнудването под името Михаил, като също така казва на сина на Гамилов, че трябва да напусне Русия, за да избегне „да лежи заедно с баща си”.

В случая няколко части от подкупа стигнаха до Колбов и другия извършител, агент Сергей Белорусов, като част от “операция ужилване”.

Московският съд сега определя съдбата на агентите, докато Галимов все пак ще трябва да протестира за своята невинност, тъй като собствената му правна битка продължава.

Биткойн, регулация и импотентност на правителството

Смущенията добавят още гориво към все по-неустойчивите опити на Русия да контролира използването на криптовалути.

Както бе съобщено в петък, законодателите изглежда не са в състояние да се справят с естеството на децентрализираните мрежи, отразени в техните последни планове за налагане на инвестиционни ограничения за биткойн и алткойн.

Русия отдавна се стреми да въведе твърдо и бързо регулиране на криптовалутите, като очакването е новите закони да влязат в сила през четвъртото тримесечие на тази година. Езикът на законопроектите, твърдят критиците, все пак остава прекалено широк и не успява да опише адекватно естеството на явлението.

По-рано през април бе отбелязано и изненадващо твърдение на икономист от Кремъл, че руското правителство тайно трупа биткойн на стойност $8,6 милиарда.

Миналата седмица, същият икономист осмива плановете на Русия и Китай да лансират криптовалута, подкрепена от злато, като заяви, че тя автоматично ще бъде незначителна в сравнение с биткойн.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Тайните служби на Русия са искали биткойн откуп appeared first on CryptoDnes.bg.