Смартфонът, който ще управлява пълен Биткойн нод

Смартфонът, който ще управлява пълен Биткойн нод

Тайванският производител на смартфони HTC иска да улесни разработчиците на приложения да се свържат с децентрализираната биткойн мрежа.

Миналата година HTC пусна първия си крипто смартфон Exodus 1. Смартфонът получи доста голямо внимание сред хората с интерес към криптовалути поради вградения хардуерен портфейл, който позволява на потребителите безопасно да съхраняват крипто активите.

Сега HTC прави следващата стъпка в пускането на HTC Exodus 1S, който може не само да съхранява криптовалути, но и да управлява пълен Биткойн нод (възел), директно на смартфона.

Пълен нод като цяло е цялостен регистър на всички транзакции, извършени в Биткойн мрежата, откакто криптовалутата е основана през 2009 година. От днес има около 9 000 активни пълни биткойн нода по целия свят. Те помагат за проверка на биткойн транзакциите, за да се избегне манипулирането на Биткойн блокчейна.

Ще бъде пуснат през третото тримесечие на тази година

С пускането на смартфон, проектиран да изпълнява пълен нод, HTC се надява, че повече хора ще помогнат да се поддържа Биткойн мрежата и по този начин ще я направи по-стабилна и сигурна.

От днес, използването на пълен Биткойн нод изисква около 200 гигабайта съхранение, но HTC Exodus 1S използва компресирана “light” версия на блокчейн, която „само“ изисква около 10 гигабайта.

HTC се надява, че този смартфон ще улесни разработчиците на приложения за изграждане на децентрализирани приложения (dApp) за смартфон, благодарение на директен достъп до Биткойн блокчейна.

HTC Exodus 1S ще се продава за някъде между $250 и $300, а пускането на пазара е планирано за третото тримесечие на тази година.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Смартфонът, който ще управлява пълен Биткойн нод appeared first on CryptoDnes.bg.