Руски комисар иска екстрадицията на Александър Виник

Руски комисар иска екстрадицията на Александър Виник

Руският комисар по човешките права, Татяна Москалкова, поиска от гръцкия министър на правосъдието, Михалис Калогиру да екстрадира в Русия предполагаемия бивш оператор на вече закритата крипто борса BTC-е, Александър Винник.

Новината е съобщена от руския вестник ТАСС на 25 февруари.

В писмо до Калогиру, Москалкова е поискала от министъра да екстрадира Винник в Русия след влошаването на здравословното му състояние и започването на наказателно производство срещу него в Русия. Миналата седмица, според съобщенията, Москалкова посещава Виник в гръцка болница, където го убеждава да сложи край на гладната стачка, която стартира през ноември 2018. В писмото се казва:

Обръщам се към вас, г-н министър, за да екстрадирате Александър Виник, гражданин на Руската федерация – срещу когото е образувано наказателно производство в Руската федерация и в момента е в трудно семейно положение и в здравословно състояние – на Руската Федерация за по-нататъшно разследване на неговия случай.

От началото на гладната си стачка, Виник твърди, че е загубил около 30% от теглото си и е на практика “на ръба на смъртта”. Гръцкият министър на здравеопазването Андреас Ксантос и гръцкият омбудсман Андреас Потакис искат да предоставят на Виник медицинска помощ след гладната стачка.

Обвиняемият, който е бивш собственик на крипто обмена BTC-e, е арестуван от гръцката полиция през юли 2017 по заповед на Министерството на правосъдието на САЩ. Властите го обвиниха в измама и изпиране на $4 милиарда в биткойн (BTC) в продължение на шест години.

По това време, френските власти обвиниха също Виник в „измама на над 100 души в шест френски града между 2016 и 2018 година“. Русия и Франция оттогава търсят екстрадицията на подсъдимия по отношение на поредица от обвинения в измами.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Руски комисар иска екстрадицията на Александър Виник appeared first on CryptoDnes.bg.