Престъпници перат пари… чрез Fortnite V-bucks?

Престъпници перат пари… чрез Fortnite V-bucks?

Престъпниците използват всички налични средства, за да перат пари.

Най-новата иновация е употребата на V-Bucks (валутата на Fortnite) за такава дейност, твърди ново разследване на The Independent.

В играта има елементи, като скинове (външността на героя ви), които трябва да бъдат закупени чрез валутата V-Bucks. За 1,000 единици от въпросното средство, бихте платили около $ 10. Съвсем естествено, има търсене на монети на по-ниска цена и това е слабостта в системата, от която престъпниците се възползват.

Те купуват V-Bucks, използвайки откраднати данни на кредитни карти, и след това ги продават на играчите на намалена цена.

По този начин те “изпират” ефективно парите. Виртуалната валута на играта е достъпна за закупуване на едро в deep web и в по-малки количества на социалните медийни платформи.

Фирмата за киберсигурност Sixgill, която предприе разследването с The Independent, разкри операциите, обхващащи целия свят. Старши анализаторът, Бенджамин Премингер обясни, че престъпниците вкарват и изкарват пари от системата на Fortnite “с относителна безнаказаност”.

Пране на пари не се фасилитира предимно от криптовалути, а пари в брой. Това се дължи отчасти на факта, че паричните средства са наистина анонимни и не оставят следа, според Европол.

Компании за блокчейн анализ, като Chainalysis и Blockchain Intelligence Group, също осигуряват специализиран софтуер, който може да подпомогне разследванията на правоприлагащите органи.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Престъпници перат пари… чрез Fortnite V-bucks? appeared first on CryptoDnes.bg.