Откраднатите биткойни от Bitfinex започнаха да се движат

Откраднатите биткойни от Bitfinex започнаха да се движат

Над 170 от биткойните, които бяха откраднати по време на хака срещу Bitfinex през 2016 бяха преместени днес в друг неизвестен портфейл. Дали хакерът се опитва да изпере откраднатите средства и ако е така, защо сега?

На 3 август 2016, водещата крипто борса, Bitfinex, претърпя пробив на сигурността, който доведе до загуба на над 119,756 биткойна (около $953 милиона). По онова време това беше най-тежкия хак на крипто борса след скандалната атака срещу Mt.Gox, което доведе до срив в цената на биткойн пазара с 20% за един ден.

Миналия месец, средствата от хакa бяха преместени за първи път, почти 3 години след събитието. Десет сделки на стойност над 300 биткойна (приблизително $2,38 милиона) бяха преразпределени в неизвестни портфейли.

По-рано тази година бе съобщено, че американските федерални правоохранителни агенции върнаха 28 от откраднатите биткойни, които биват изтеглени от престъпниците.

Сега се появи още един доклад за 170 биткойни ($1,35 милиона), които са преместени тази сутрин чрез 5 отделни транзакции.

Според политиката на Bitfinex, описана в бялата книга на LEO, техният нов локален токен на платформата:

Компанията работи с лидерите на индустрията, за да създаде процедура, която да предложи на хакерите шанс за безопасно и анонимно възстановяване на по-голямата част от откраднатите средства, като в същото време запазва процент от тях като награда за сътрудничество при окончателното решаване на този проблем.

По същество това означава, че Bitfinex сега проучва начини да „възнагради” хакерите за връщането на откраднати средства, като им позволява да запазят определен процент от тях, разбира се след като по-голямата част бъде върната. Докато мнозина виждат това като приятен компромис, има хора, които смятат, че това е изключително доходоносен стимул за хакерите да продължат да атакуват централизираните крипто борси.

Има ли връзка с първото CoinJoin събитие на портфейла Wasabi?

Още по-интересно е, че портфейла на Wasabi завърши първия си “CoinJoin” от 100 души. CoinJoin e форма на обединяване за разплащане с биткойн от множество хора, с цел да не се разбира кой на кого праща пари. И тук идва кулминацията.

Средствата от всеки индивид се разделят и разпределят между групата анонимно. Всеки човек си тръгва с точно същото количество средства, които са вкарани в транзакцията, но този път произходът на техните средства е много по-труден за проследяване.

Неотдавнашното CoinJoin събитие беше приветствано като „монументално постижение в поверителността на биткойн“ от мнозина, но може да служи и като полезен инструмент за крадците, които по този начин могат да прикрият своите неправомерни средства.

Макар че е малко вероятно хакерите на Bitfinex от 2016 да имат пръст в случая с портфейла на Wasabi, само въпрос на време е киберпрестъпниците да използват тези видове функции, фокусирани върху поверителността, за да избегнат инструментите за анализ на блокчейн и следователите.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Откраднатите биткойни от Bitfinex започнаха да се движат appeared first on CryptoDnes.bg.