Непроследимите пари на радикалните ислямисти

Непроследимите пари на радикалните ислямисти

Движението “Ислямска съпротива”, известно още като Хамас, се стреми да затрудни властите в проследяването на тяхната интеракция с биткойн. За да постигнат това, те генерират различен портфейл за всяка транснационална транзакция, съобщава Ройтерс.

Все по-голям интерес към Биткойн

Хамас, пропалестинската група, която се стреми да унищожи Израел, е призната като терористична организация от САЩ. Силите за съпротива, базирани на Газа, са възпрепятствани да използват финансовите услуги, така че те се обръщат към Биткойн, за да приемат дарения от поддръжниците на тяхното движение.

За четири месеца Хамас натрупа $7400 в Биткойн. Това напълно бледнее в сравнение с парите, които тези ислямски екстремисти получават от Иран – Хамас получи вноска от $50 милиона, когато беше основана през 2006 (и това беше само началото). Въпреки това, тя ясно показва, че терористичните групи нарастват и се интересуват от зараждащия се клас активи.

Навлизане в крипто играта

Биткойн, който за първи път стана известен на обществото като любимеца на тъмната мрежа, все още е изправен пред проблеми с репутацията, така че е жизнено важно да се ограничат случаите на незаконно използване. Всеки подозрителен биткойн адрес може да бъде забранен от определена борса за криптовалути, която отговаря на правилата за KYC / AML.

За да се заобиколят тези ограничения, терористите използват сложни механизми, които са описани на Ройтерс от компанията, която се занимава с идентифициране и предотвратяване на криминални дейности свързани с крипто – Elliptic. Терористите могат да генерират нова криптовалута след всяка отделна транзакция, което прави невъзможно за аналитичните фирми като Elliptic да проследят техните средства. Хамас също така призовават своите поддръжници да използват публични IP адреси.

Крипто кралят на престъпленията

Биткойн, въпреки появата на токени като Zcash и Monero, които акцентират върху поверителността, все още е отговорен за 95% от криминалната дейност, която е свързана с крипто транзакции. Причината е проста: има най-висока стойност и най-високо ниво на ликвидност сред всички токени.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Непроследимите пари на радикалните ислямисти appeared first on CryptoDnes.bg.