Най-голямата банка в Япония потвърждава старта на цифровата валута “Coin”

Най-голямата банка в Япония потвърждава старта на цифровата валута “Coin”

Tokyo-Mitsubishi UFJ (MUFG) подготвя пускането на своята вътрешна цифрова валута “Coin” преди края на годината.

След много спекулации относно датата на излизане, най-голямата японска банка, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. най-накрая обяви плановете си да пусне дългоочакваната си вътрешна цифрова валута.

Japan Times съобщава, че президентът на групата Майк Канетцугу разкри тази седмица, че фирмата възнамерява да пусне монета преди края на 2019 година.

Според президента, MUFJ ще окуражи бизнеса, включително търговците на дребно и ресторантите да приемат Coin, с намерението да постигне по-широко приложение, което ще доведе до “свързани икономически блокове”.

Той също така разкри, че Coin ще позволи на различните участващи фирми да открият недостъпна преди това информация за техните клиентски бази, за да им служат по-добре.

През февруари JP Morgan пусна своя собствена цифрова валута, наречена “JPM Coin”, с цел уреждане на повече от 6 трилиона долара дневни плащания между клиенти.

MUFJ, която е петата най-голяма банка в света за 2018 г., обяви своя план за стартиране на цифрова валута тази година.

Целта на разработването и стартирането е да се намалят разходите, свързани със закупуването, съхраняването и транспортирането на физически монети и банкноти, които стават неустойчиви в японската икономика.

MUFJ осъзнават, че цифровите валути представляват начин за намаляване на разходите, свързани с физическите валути, и включват редица нови функции. Канецугу смята, че самото тегло на финансовата инфраструктура на банката ще бъде достатъчно, за да убеди бизнесите да приемат монетата им.

Освен уникалната си функционалност като цифрова валута, поддържана от банка, Coin ще бъде интегрирана и с новото мобилно приложение на MUFJ, което ще позволи на потребителите да управляват всичките си кредитни карти и услуги за награди на едно място. Платформата ще може и да изпълнява различни управленски функции и се очаква да бъде пусната до края на юни 2019 година.

Според Канецугу, внедряването на Coin е в съответствие с целта на банката да се изгради “организация, на която се разчита и се ползва с доверие в световен мащаб и представлява иновация”. MUFG в никакъв случай не е първата голяма финансова институция, която поне проучва възможността за въвеждане на вътрешен цифров токен.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Най-голямата банка в Япония потвърждава старта на цифровата валута “Coin” appeared first on CryptoDnes.bg.