Монетата на Facebook може да генерира милиарди в приходи

Монетата на Facebook може да генерира милиарди в приходи

Според анализатора на Barclays Рос Сандлър проектът за стабилина монета на Facebook може да предостави нова възможност за развитие пред социалния гигант.

В бележка за инвеститорите, Сандлър твърди, че положените усилия в насока блокчейн на Facebook могат да доведат до допълнителни приходи от 3 до 19 милиарда долара до 2021 година.

Анализът обаче зависи от това дали “Facebook Coin ще се окаже успешен в съживяването на стратегията за микроплащания на FB за разпространение на цифрово съдържание”, пише Сандлър.

Той вижда и две основни предизвикателства пред компанията, търсеща да постигне своите “крипто-цели”: “демонстриране на стойностна подкрепа за потребителите над това, което е налично днес в плащанията” и преодоляване на проблемите на доверието на потребителите след скандалите през 2018 г.

В очевиден стремеж за отчитане на споменатите проблеми с доверието, главният изпълнителен директор – Марк Цукерберг – направи дълъг пост миналата седмица, призовавайки Facebook да стане по-ориентиран към неприкосновеността на личния живот през следващите години. Въпреки че не се споменава криптовалута, плащанията и криптирането често се използват.

Сандлър от Barclays отбеляза, че много неща остават неясни за крипто проекта на Facebook. Въпреки това, има прецедент за виртуална валута в сайта на социалните медии: Facebook кредити.

Монетата във Facebook може просто да [търси] да обработва микро-транзакции и да поднови оригиналния бизнес модел, който беше въведен през 2010-2012 г. като Facebook кредити. Въпреки това, обхватът на проекта може да бъде много по-голям, особено като се има предвид, че Дейвид Маркъс (бивш главен изпълнителен директор на PayPal) е начело на проекта.

Всъщност, през последните месеци компанията беше начело на крипто пазара, с натиск за наемане. Подчертавайки широчината на програмата за набиране на кадри, уебсайтът за кариери във Facebook вече изброява 20 работни места, свързани с блокчейн технологията.

Това е поредната индикация от страна на социалния гигант, че иска да се включи в екосистемата на блокчейн и криптовалутите. Този ход има потенциала да доведе до положителен импулс върху пазара, който преживя една изключително тежка година. Това обаче не отказа крипто общността, а напротив дори повече хора очакват масовото приемане на криптовалутите и блокчейн да започне още тази година.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Монетата на Facebook може да генерира милиарди в приходи appeared first on CryptoDnes.bg.