Люксембург прие законопроект за регулацията на блокчейн

Люксембург прие законопроект за регулацията на блокчейн

Люксембургските законодатели приеха закон 7363, разрешаващ използването на блокчейн технологията във финансовите услуги, според официално съобщение, публикувано от парламента на страната, на 14 февруари.

Новият закон има за цел да осигури на участниците на финансовите пазари, по-голяма прозрачност и правна сигурност по отношение на обращението на ценни книжа чрез блокчейн. Законопроектът е насочен и към по-ефективното прехвърляне на ценни книжа чрез намаляване на броя на посредниците.

Според местните новини, законопроектът предоставя на транзакции извършени с блокчейн, същия правен статут и защита като тези, направени чрез традиционните средства. От 60 парламентаристи само двама членове на лявата партия déi Lénk гласуваха против законопроекта.

Люксембург е известен с проактивния си подход към блокчейн. През ноември 2018, Люксембургският университет си партнира с базирана в страната платформа за търговия VNX Exchange, за да подобри сигурността на дигиталните активи. В рамките на сътрудничеството, университетът помага на VNX да развие по-високи нива на мрежова сигурност за дигиталните активи.

През март, люксембургският финансов регулатор CSSF издаде предупреждение срещу инвестиции в криптовалути и ICO. Регулаторът отбеляза в предупреждението, че криптовалутите не са подкрепени от никаква централна банка, както и за нестабилността на виртуалните валути, подчертавайки, че сделките често не са напълно прозрачни и бизнес моделите са неразбираеми.

Междувременно, проучване, проведено от изследователската компания Ipsos от името на нидерландския ING Bank B.V. през юни, разкри, че най-ниският процент на хората, които притежават криптовалута е в Люксембург – 4%.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Люксембург прие законопроект за регулацията на блокчейн appeared first on CryptoDnes.bg.