Крипто технологията няма шанс за успех, според Нуриел Рубини

Крипто технологията няма шанс за успех, според Нуриел Рубини

Икономистът и прочутият критик на криптовалути, Нуриел Рубини, заяви, че крипто “като технология няма абсолютно никаква основа за успех.” Рубини представи новите си анти-крипто аргументи в интервю за CFA Institute на 6 март.

В разговор с глобалната професионална асоциация на инвеститорите, Рубини, икономист от Ню Йорк, който пророкува финансовата криза от 2008, отново потвърди негативната си позиция към крипто и блокчейн пространството.

Известният икономист заяви, че цялата крипто индустрия се състои от активи, които не са нито пари, нито валута. Той подчерта, че криптовалутите не са нито стабилни от гледна точка на приноса на ценност, нито скалируемо средство за плащане.

Като пример за недостатъците на крипто, Рубини посочи екстремния бичи пазар през втората половина на 2017, твърдейки, че „милиони хора“ купуват крипто заради страха да не пропуснат, но не „знаят нищо за финансите или портфолио инвестициите“.

Според Рубини, представянето на криптo представлява “експоненциален, параболичен балон”, който започна да се спуква, защото няма реална фундаментална стойност, която да я подкрепи като актив.

Освен че повтаря негативната си позиция относно криптовалутите, Рубини също така твърди, че блокчейн, основната технология на криптовалутите, няма нищо общо с бъдещето на финансовите услуги.

Рубини изключи блокчейн от списъка на основните технологии, които ще доведат до производствена или финтех революция, включително изкуствен интелект, машинно самообучение, големи данни и интернет на нещата (IoT). Рубини отново заяви, че “реалната революция във финансовите услуги е финтех, но финтех няма нищо общо с крипто.”

Той поясни:

Финтех ще бъде комбинация от изкуствен интелект и големи данни и вездесъщ интернет. Това ще революционизира платежните системи, разпределението на кредити, функциите на капиталовия пазар, застраховането, управлението на инвестициите, финансовите консултации и т.н.

По-рано тази година, Рубини заяви, че блокчейн е “не по-добър от електронна таблица на Excel” и е “най-прехвалената технология някога”.

Неотдавна, председателят на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) заяви, че блокчейн ще трансформира реакциите на регулаторите в реално време към световната финансова катастрофа през 2008 , ако било в употреба тогава.

В началото на март, фирмата за международни консултантски услуги International Data Corporation публикува доклад, в който се твърди, че разходите за блокчейн ще нараснат с почти 89% през 2019 , като инвестициитесе очаква да достигнат $2,9 милиарда през 2019 и $12,4 милиарда през 2022.

Според същото проучване, финансовия сектор ще бъде водещата индустрия по отношение на инвестициите в блокчейн технологията.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Крипто технологията няма шанс за успех, според Нуриел Рубини appeared first on CryptoDnes.bg.