Криптовалутите са заплаха за обществото, според нобелов лауреат

Криптовалутите са заплаха за обществото, според нобелов лауреат

Икономистът, носител на Нобелова награда Джоузеф Щиглиц, смята, че криптовалутите представляват заплаха за обществото и трябва да бъдат закрити.

Щиглиц, който не разясни как може да се извърши такова закриване, каза пред CNBC тази седмица, че докато подкрепя прилагането на по-голяма степен на електронни плащания, той не вярва, че крипто е отговорът.

Биткойн адвоката Джеймсън Лоп, главният технологичен директор на CasaHODL, се чуди как Щиглиц може да спре крипто.

Щиглиц, който подкрепя дигиталната икономика, просто не подкрепя криптовалутите.

Голям привърженик съм на механизма за електронни плащания. Има много ефективност. Мисля, че всъщност можем да имаме по-добре регулирана икономика. Ако имахме всички данни в реално време – знаейки какво харчат хората – това щеше да позволи на Федералния резерв действително да определи лихвените проценти по много по-ефективен начин. Мисля, че ще имаме по-добро управление на макроикономиката. Това също би ограничило някои от незаконните икономически дейности и много ме смущава вниманието, което се отдава на криптовалутите, защото те преместваха нещата от прозрачна платформа в тъмна платформа.

Макар Щиглиц да предупреждава за опасностите от “наблюдението и състоянието на наблюдение”, той се застъпва за по-нататъшното използване на щатския долар вместо криптовалутите, които според него нямат никакви отличителни черти на стабилна валута.

Имаме много добра валута. Досега валутата се управлява по много стабилен начин. Няма нужда някой да се обръща към криптовалутите. В нашите стандартни курсове по икономика говорим за атрибутите на добрата валута и американският долар има всички тези атрибути. Криптовалутите ги нямат. Всъщност мисля, че трябва да закрием криптовалутите.

Спекулантите в Twitter обсъждат как може да се случи такова изключване. Докато някои бяха с хумористичня нотка, други изглежда подкрепяха тезата на носителя на нобелова награда. В крайна сметка коментарите от типа на “няма как да се свали Биткойн” и “не можеш да спреш това, което не контролираш” преобладаваха.

Щиглиц не е първата финансова знаменитост, която публично напада крипто този месец: В събота инвеститорът милиардер Уорън Бъфет нарече Биткойн „хазартно устройство“, което не произвежда нищо.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Криптовалутите са заплаха за обществото, според нобелов лауреат appeared first on CryptoDnes.bg.