Криптовалутите не трябва да бъдат регулирани от SEC според конгресмен от Флорида

Криптовалутите не трябва да бъдат регулирани от SEC според конгресмен от Флорида

Цифровите активи, като биткойн и други криптовалути, не трябва да се регулират от SEC и трябва да бъдат оставени под юрисдикцията на Комисията за търговия на стоки и фючърси (CFTC), според конгресмена от Флорида, Дарън Сото.

Конгресменът призовава за по-добра класификация на дигиталните активи

Дарън Сото, представител на Демократическата партия за 9-ти район на Флорида, призова за по-добра класификация на цифровите активи, включително биткойн и други криптовалути. В интервю за Cheddar на 10 януари, конгресменът сподели мнението си за бъдещето на цифровите активи в САЩ, като заяви, че е необходимо повече регулация, за да се защити пазарът.

“Законите за ценните книжа могат да бъдат много интензивни и да навредят на пазара, освен ако това не е ценна книга”, каза Сото. “Като цяло се надяваме да установим юрисдикция и класификации, за да можем да донесем доверие и яснота на пазара.”

Според Сото, криптовалутите не трябва да попадат под юрисдикцията на Комисията за ценни книжа и борси. Вместо това, дигиталните активи в идеалния случай трябва да се регулират от CFTC, основния фючърсен регулатор на пазара на страната.

Сото цитира опита си в изработването на законопроекти за криптовалути за неговите възгледи. Още през декември 2018, Сото представи два крипто законопроекта с представител Уорън Дейвидсън от Охайо. Първият, “Законът за защита на потребителите на виртуални валути от 2018 година”, призовава CFTC да изследва манипулирането на цените в криптовалутите и установява, когато крипто актив отговаря на изискванията за ценна книга.

Вторият законопроект, озаглавен „Законът за виртуалния валутен пазар и регулаторната конкурентоспособност на САЩ от 2018 година“, издаде препоръки относно политиката, които биха паснали по-добре на крипто пазара в САЩ.

Федералните агенции не могат да се споразумеят за класифициране на криптовалутите

Класифицирането на криптовалутите е един от най-големите проблеми, с които трябва да се справи индустрията. Въпреки многото регулаторни агенции, действащи на федерално равнище, САЩ трудно се категоризират по отношение на цифровите активи.

IRS, националната агенция за събиране на данъци, признава криптовалутите като собственост за целите на федералните данъци. SEC не прави разлика между крипто и фиатни валути, но счита, че ICO са ценни книжа.

Това несъответствие в самото определение на цифровите активи е основната причина за неспособността на SEC да приеме всички крипто ETF или да въведе някакво смислено регулиране за индустрията. Въпреки това, SEC не създава законите, които следва, така че последните инициативи на Конгреса могат да подтикнат комисията в правилната посока. Както казва Сото:

Ще има роля за CFTC и FTC, и ще пазим SEC за истинските ценни книжа, знаейки предимно, че това са стоки и валутни сделки.

Той обясни, че CFTC и FTC имат „по-лек подход“ и лесно могат да бъдат натоварени с регулирането на по-голямата част от крипто транзакциите.

Все още предстои да видим отговор от двете агенции, но призивът на Сото за повече разяснения и по-добра класификация донесе нова надежда на проблемната индустрия.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Криптовалутите не трябва да бъдат регулирани от SEC според конгресмен от Флорида appeared first on CryptoDnes.bg.