Криптовалута ли е XRP? – CryptoDnes разговаря с Ричард Шиби

Криптовалута ли е XRP? – CryptoDnes разговаря с Ричард Шиби

В миналата статия, в която покрихме разговора ни с Ричард Шиби, говорихме за самия него и как е установил интереса си към блокчейн. Също така обсъдихме най-добрите блокчейн имплементации, ICO пазара и близкото бъдеще на Етериум.

Този път ще отразим мнението на Шиби по един единствен въпрос.

Вярвате ли, че XRP е криптовалута?

“Имам си възраженията относно XRP. Вярвам, че валутата е много ценна, но има два проблема.

На първо място, не е базирана на блокчейн. Те имат Ripple консенсусен алгоритъм, но не е блокчейн по технически дефиниции. Та дали XRP е криптовалута? Не съм сигурен.

Другият проблем е, че те са създали 100 милиарда XRP токена, като седят на 60 милиарда от тези сто. От ден 1 има много проблеми около това. Миналата година решиха, че ще преместят 55 от 60-те милиарда в интелигентен договор, така че те самите да не контролират тези пари. Защото, ако държиш 60% от токените, които ти си създал, това противоречи на цялата концепция на споделената икономика или децентрализацията.

Това е доста централизирано, всъщност. Ripple дадоха милион оправдания за това, а после ги преместиха в интелигентен договор. Ако трябва да бъдем честни, този интелигентен договор може да бъде терминиран от две неща.

Има срок на годност, с чието изтичане, токените ще бъдат върнати на Ripple или може да бъде терминиран чрез искане, в който случай, парите пак отиват при Ripple. Та, аз не съм голям почитател.

Не отричам, че има голям потенциал, но аз просто не съм възхитен от начинът, по който е създаден и от кой е създаден.

Знаете ли, че инкубаторите и инвеститорите ангели зад Ripple са същите хора от Силиконовата долина, които подкрепиха Google, Facebook и подобни. Те са доста търговски ориентирани хора, поради което съм подозрителен по отношение на това дали ще предложат изгода на общността в сравнение с алтернативите.

Също така, въпреки че Ripple са добре свързани от пазарна гледна точка, доста хора се питат “Защо не продават XRP на тези милиардери”. Те работят с институционални инвеститори и банки по целия свят. Та защо тези институции не са изкупили XRP вече? За банка, да закупи 10 милиарда, това е нищо. Morgan Stanley и JPMorgan отчитат трилиони оборот за година.

Ripple е компанията, която е създала XRP public ledger и самия токен. Тази компания предлага пет решения на институционални инвеститори и финансови институции по света. xRapid е само един от тези пет продукта, използващи XRP. Когато в новините се каже, че Ripple е сключил сделка за 10 милиарда с Morgan Stanley, не е задължително това да са добри новини за XRP.

Това са добри новини само за акционерите на Ripple.

Тук е добре да диференцираме между успехите на компанията Ripple и XRP. Не искам да кажа, че са напълно различни неща, защото не са. Но не е задължително да има корелация между двете. Ripple може да е огромен успех, докато XRP може да е пълен провал.

Искрено вярвам, че с времето, ще пожъне успех. Хората зад Ripple са истински акули, така да кажем, и те ще пожънат успех. Вярвам, че е добра инвестиция. Въпрос на инвестиционна философия.”

Тъй като блокчейн технологията се развива, започваме да виждаме конкретни примери за това, защо децентрализираните мрежи предлагат повече сигурност и функционалност от централизираните. Централизацията създава проблеми както с мрежовия контрол, така и с функционалността, и може да има отрицателно въздействие върху стойността на самата криптовалута.

Поддържането на централизиран контрол върху повечето от монетите от страна на Ripple може да доведе до сериозни последици за стойността на XRP. Дали децентрализацията е важна за това, което Ripple Labs се опитва да постигне, се свежда до лична философия за стойността на децентрализацията. Както Шиби спомена – “въпрос на инвестиционна философия”.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Криптовалута ли е XRP? – CryptoDnes разговаря с Ричард Шиби appeared first on CryptoDnes.bg.