Коя е най-добрата инвестиция за 2019?

Коя е най-добрата инвестиция за 2019?

От началото на 2019 година, на практика почти всички основни пазари претърпяха значителен подем – но кой доминира над останалите?

През 2018, световните акции и облигации отбелязаха най-тежките си загуби от 2008 насам. Криптовалутите получиха тежък удар, като цената на много дигитални активи се срина с 80%. Повечето акции бяха в упадък.

Нека разгледаме как се очертава 2019 година за няколко основни пазара. Имайте предвид, че данните, които ще видите на графиките обхващат периода до края на месец Май. За последната седмица се видя спад при голяма част от тях, но нека проследим цялостното им движение.

Криптовалути

От януари до този момент, повечето криптовалути възстановиха сериозен процент от загубената стойност.

Общата пазарна капитализация (TMC) на всички криптовалути се повиши с повече от 120%, за да достигне стойности от близо $270 милиарда миналата седмица – през този период доминацията на биткойн се движеше около 60%. В момента TMC на крипто пазара е приблизително $245 милиарда, според данни на TradingView.

cryptocurrency market cap

NASDAQ – 100

Пазарният индекс на 100-те най-големи нефинансови компании – NASDAQ 100 – отбеляза ръст от близо 15% от началото на 2019 година.

Тази година, някои от най-добре представящите се компании в NASDAQ 100 включват Align Technology, AMD, MercadoLibre и Celgene.

nasdaq 100тази годинатази година

S&P 500

2019 се оказа добра година досега за акциите на S&P 500, като индексът нарастна с 13% – най-вече благодарение на секторите на технологиите и на недвижимите имоти.

Това е най-силното първо тримесечие за акциите от 1998 година насам.

s&p 500

Dow Jones

През първото тримесечие на 2019 година, индустриалния индекс на Dow Jones възстанови 2,420 пункта – постигайки около 10% ръст през това време. Това беше възможно поради два ключови фактора: стабилен лихвен процент на Федералния резерв от 2,5% и увеличаване на растежа на работните места на повечето основни пазари.

dow jones industrial averageтази годинатази година

FTSE 100

FTSE отбеляза ръст от над 8% през 2019 година досега.

Настоящата американско-китайска търговска война е един от основните движещи фактори за инвеститорите тази година. Това позволи на компании като WPP China да наберат скорост – докато други компании, включително Rightmove, ги очаква “турболентна” година.

ftse 100 index

Nikkei 225

Индексът Nikkei 225, който е синоним на японската икономика, от началото на годината нарасна с над осем процента.

Компании като NEC, Fuji Electric, Softbank и Hitachi са едни от най-добрите досега, като се има превдвид, че всяка от тях регистрира двуцифрен ръст.

Nikkei 225

Злато

Спот цената на златото спадна само от гледна точка на маржина от 1 януари – от $1,281/oz до $1,279/oz. Въпреки това, след пика си през 2019 година, златото спадна с почти 4,5%.

Експертите се надяват, че подобрените геополитически отношения между САЩ, Иран и Китай може скоро да доведат до благодат за пазарите на благородни метали.

gold price

Петрол

Тази година е една от най-добрите за петрола, като регистрира впечатляващ ръст от 36% – от $46,31 до $63,1 за барел през последните пет месеца.

Големите петролни акции също се увеличиха значително през това време – акциите на Exon Mobil Corporation (XOM) се повишиха с четири процента, след като се възстановиха от спада си от декември 2018 година.

oil price

Заключение

В крайна сметка, спокойно можем да твърдим, че крипто пазара процентно има най-впечатляващо възтановяване от началото на настоящата година. Въпреки, че 2018 беше изключително тежък период, в който мечките контролираха пазара.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Коя е най-добрата инвестиция за 2019? appeared first on CryptoDnes.bg.