Корейската полиция спря Понци схема

Корейската полиция спря Понци схема

Южнокорейската полиция арестува заподозрени стоящи в центъра на схема за криптовалути, използвайки изкуствен интелект (AI), съобщава местният вестник , Korea Joongang Daily.

Схемата, за която се твърди, че успява да открадне общо 21,2 милиарда уон ($18,3 милиона) за шестмесечен период през 2018, приключва, след като Специалното бюро за обществена сигурност на съдебната полиция в Сеул обучи роботи, които да уловят участниците с ключови думи и други улики.

„Чрез ключови думи, като например Понци, членове на заеми и набиране на персонал, успяхме да научим AI моделите на Понци схемите“, каза Хонг Нам-ки, шеф на втория екип за разследване на бюрото. Той добави:

Програмата може също така да идентифицира рекламни модели и въпросното предприятие, което е заловено с доказателства, предоставени от неназован информатор.

Изпълнителните директори на схемата, известни само като Лий и Бае, натрупаха значителни суми пари чрез продажба на частни дигитални токени, наречени M-Coins, заедно с членски внос за новобранците.

В съответствие със сходни схеми, включващи криптовалути, лицата се възползваха от липсата на познания от страна на обществеността за пространството, за да ги разделят от техните средства.

„В нашeто наблюдение видяхме, че повечето хора, присъстващи на представянето на мошеника за членство, бяха възрастни хора, някъде около 60-те и 70-те години”, каза Хонг Нам-ки.

Както се съобщава, Понци схемите остават постоянен феномен въпреки нарастващата легитимност на криптовалутите в очите на обществеността като цяло.

По-рано тази година, властите настигнаха управителите на OneCoin, известна международна пирамидална схема, която продължи няколко години и обеща на инвеститорите огромно състояние.

Базиран в България, OneCoin също продаде своя собствена токен, като още от 2015 година имаше предупреждения за компанията, въпреки убедителните им презентации. Повече информация за българската Понци схема и нейния основоположник, може да намерите ТУК.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Корейската полиция спря Понци схема appeared first on CryptoDnes.bg.