Китаец арестуван за измами с крипто копачки

Китаец арестуван за измами с крипто копачки

Предполагаемият биткойн милионер, за когото се говореше, че е е направил така, че да валят пари по улиците на Хонг Конг, е бил арестуван заради измами, свързани с копаене на крипто, съобщава South China Morning Post.

25-годишен бизнесмен на име Уонг Чинг и неговият 20-годишен колега са били арестувани от служителите на Бюрото за търговска престъпност, в техния офис в Хонконг. Твърди се, че те са държани под стража заради заговор за измама на инвеститорите, като им продават крипто копачки. Подробности за това как и защо тези продажби са счетени за измамни, не бяха предложени.

Уонг е обвинен в подвеждане на многобройни инвеститори за закупуване на добивно оборудване за крипто токен, наречен „Filecoin“, който носи обещания на клиентите си за печалби от инвестициите им в рамките на три месеца.

Според инвеститорите обаче, монетата не може да се продава. Както съобщава SMCP, Демократическата партия, която помагаше на засегнатите от предполагаемата измама, заяви, че е получила повече от 20 жалби от октомври 2018. Общата сума на загубите им е около $ 383,000. Някои инвеститори поискаха пълно възстановяване на средствата си. След многобройни жалби, полицията обеща да започне разследване на дейностите на Уонг, включващи съмнение за пране на пари. Самият предприемач обаче отрече обвиненията, твърдейки, че той е третиран като че ли е убил човек, а не че е продавал хардуер за крипто добив.

Уонг е бил част от рекламния трик в сравнително лошия район на Хонконг, Шам Шуй По, през декември 2018. Предприемачът се появи във видео, в което пита хората дали вярват, че от небето могат да завалят пари. Впоследствие, от близък покрив са хвърлени хонконгски долари на обща стойност около 100 000, от които са намерени едва няколко хиляди от полицията..

След инцидента Уонг е арестуван по подозрение в нарушение на обществения ред. По-късно обаче той бил освободен под гаранция.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Китаец арестуван за измами с крипто копачки appeared first on CryptoDnes.bg.