Канадския регулатор за ценни книжа разследва QuadrigaCX

Канадския регулатор за ценни книжа разследва QuadrigaCX

Комисията по ценните книжа на Онтарио (OSC) инициира разследване на голямата канадска крипто борса QuadrigaCX, съобщават Ройтерс на 8 февруари.

Според съобщенията, OSC заявяват пред Ройтерс, че „предвид потенциалната вреда за инвеститорите в Онтарио, те разглеждат този въпрос.” Говорителят на OSC, Кристен Роуз, отказа да уточни дали това означава, че Комисията официално разследва борсата.

Новината идва след твърдението на Комисията за ценни книжа на Британска Колумбия, че не регулира QuadrigaCX, тъй като според съобщенията компанията не показва признаци за търговия с ценни книжа или деривати, или да работи като борса като цяло. Гореспоменатото нарушение се отнася до липсващите средства на борсата в размер на $145 милиона в дигитални активи, открити след смъртта на основателя на QuadrigaCX, Джералд Котън, през декември.

Quadriga нямат достъп до студените си портфейли (cold storage), където се съхраняват по-голямата част от активите, тъй като Котън е човека, който държи съответните ключове. Студените портфейли са системи за съхранение на дигитални активи, които не са свързани с интернет, което не позволява на потребителите да бъдат хаквани. Борсата предполагаемо разполага само с $286,000 в брой, докато дължи $ 198,435,000 на своите потребители.

Крипто общността е скептично настроена към обстоятелствата около смъртта на Котън, особено след като излезе новината, че неговото завещание, назовавайки съпругата му Дженифър Робъртсън като единствен бенефициент на неговото имущество, е споделено 12 дни преди смъртта му. Според съобщения, Робъртсън твърди, че „не знае паролата или ключа за възстановяване. Въпреки многократните и усърдни търсения, не успява да ги намери записани някъде. ”

Миналата година, Канадската Имперска Търговска Банка (CIBC) замрази пет сметки, принадлежащи на Quadriga, Costodian Inc. и неговия собственик, Хосе Рейес, на обща стойност $21,6 милиона. Банката предполагаемо замрази сметките поради невъзможност да се идентифицират собствениците на средствата.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Канадския регулатор за ценни книжа разследва QuadrigaCX appeared first on CryptoDnes.bg.