Какво е биткойн халвинга и как ще повлияе върху цената на актива?

Какво е биткойн халвинга и как ще повлияе върху цената на актива?

Последните няколко седмици бяха изключително позитивни за крипто пространството. Биткойн успя да се измъкне от мечия пазар, като се стабилизира близо до нивото от $8,500 и стремглаво се запъти към $10,000.

Много хора си задават въпроса на какво се дължи този скок? Теориите са много, но може би най-логичната е, че след по-малко от година предстои халвинга на BTC.

Какво представлява биткойн халвинга?

Биткойн халвинга по същество е събитие в протокола, което отбелязва намаляването наполовина на наградата от блока. Интервалът между всеки халвинг е приблизително 4 години (или 210,000 блока) – средно се добиват по 6 блока на час. Toва означава, че миньорите ще получават двойно по-малко биткойн отколкото преди. Може да се каже, че халвинга е решението на проблема с инфлацията на токените. Реално след всяко такова събитие, освен , че самата награда намалява, същото се случва и с инфлацията на токени.

В историята това се е случвало 3 пъти и ще продължи да се случва докато не се изкопае и последния биткойн. Следващият халвинг е насрочен за 22.05.2020, а наградата ще бъде намалена от 12.5 BTC до 6.25 BTC на блок. Първоначално, наградата беше 50 биткойна през 2009 година.

Как цената се влияе от това събитие?

Една от основните причини хората да вярват, че предстои сериозен скок в цената е, че всичко в крайна сметка се свежда до икономическия принцип на търсене и предлагане. Колкото по-малко биткойн се предлага, толкова повече ще се увеличи търсенето. A що се отнася до търсенето – то се увеличава, когато дребните и институционалните инвеститори видят и осъзнаят стойността на децентрализирания и непроменяем запас от стойност.

Виталик Бутерин, водещия разработчик на Етериум проекта, обясни необходимостта от забавяне на разпространението на биткойн чрез халвинга:

Основната причина за този халвинг е да се държи инфлацията под контрол. Един от основните недостатъци на традиционните валути, контролирани от централните банки е, че банките могат да отпечатват валутата си колкото пъти поискат и ако прекалят, законите на търсенето и предлагането гарантират, че стойността на валутата започва да пада бързо.

Биткойн, от друга страна, е предназначен да симулира стока, като златото. В света има ограничено количество злато и с всеки грам злато, което се добива, златото, което все още остава, става все по-трудно за извличане. В резултат на това ограничено предлагане, златото запазва стойността си и съхранява стойност за повече от шест хиляди години и надеждите са, че Биткойн ще направи същото.

Какъв е ефекта от халвинга върху икономиката на биткойн?

Основният въпрос, който хората се питат, е „това ще повлияе на цената на биткойн?“ и отговорът е „никой не знае“. През 2016 година, седмица след халвинга, нямаше особено движение в цената на биткойн спрямо щатския долар. Докато биткойн се търгуваше на около $650 по време на събитието, седмица по-късно цената стигна $675. Все пак има аргументи в полза на два сценария – или цената ще се повиши, или нищо няма да се промени. Никой обаче не смята, че халвинга може да понижи цената на биткойн по какъвто и да е начин.

Заключение

Биткойн е проектиран да бъде ценен. Ще има определен брой токени (21 милиона) и инфлацията ще се запази, като се забави нейното разпределение чрез халвинга.

Това без съмнение е едно от най-важните събития в историята на криптовалутата.

За самият биткойн халвинг може да следите ТУК.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Какво е биткойн халвинга и как ще повлияе върху цената на актива? appeared first on CryptoDnes.bg.