Исландец осъден на повече от 4 години затвор заради обир на биткойн копачки

Исландец осъден на повече от 4 години затвор заради обир на биткойн копачки

Исландец получава присъда от четири и половина години затвор за кражба на оборудване за добив на биткойн, съобщиха на 17 януари местната англоезична медия Iceland Monitor.

Синдри Чор Стефансон, който през април 2018 година се качи на полет до Стокхолм от Рейкявик с откраднат паспорт, впоследствие бе арестуван в Амстердам и бе върнат у дома. Стефансон твърди, че законно е избягал задържане в Швеция.

В съда обвиняемия, заедно с шест съучастници, получиха дълга присъда.

Производството се отнася до кражби на биткойн копачки, които според сведенията са на стойност $2 милиона и други два опита за обири, които се състояха през декември 2017 и януари 2018.

Целта е била скандинавската IT компанията Advania, към която всички седем обвиняеми ще плащат обезщетение от 33 милиона исландски крони (около $ 273,000).

Стефансон получи най-дълга присъда от цялата групата, която идва след твърдението му, че законно се е качил на борда на шведски полет, по време на бягството от затвора в Согни.

След изтичането на заповедта за задържане, съдията имаше 24-часов прозорец, за да я поднови, но междувременно Стефансон заяви, че е бил свободен да пътува.

“Бях принуден да подпиша хартия, в която се заявява, че съм свободен, но ако можех щях да остана в затвора, докато не бъде одобрено удължаването на попечителството”, добави той в изявление, което впоследствие се появи в местна медия.

Миналия септември, индустриалните инсайдери съобщиха, че исландските фирми планират да излязат от индустрията за добив на биткойн и да навлезнат в „чист блокчейн бизнес“.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Исландец осъден на повече от 4 години затвор заради обир на биткойн копачки appeared first on CryptoDnes.bg.