Израелска крипто борса докладва за сериозен хак на базата им данни

Израелска крипто борса докладва за сериозен хак на базата им данни

Базираната в Израел крипто-брокерска компания Coinmama, която позволява на потребителите да купуват Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) с кредитна карта, претърпя сериозен пробив в базата данни, засягайки 450 000 потребители. Инцидентът е разкрит в официално съобщение на компанията на 15 февруари.

Съобщава се, че нарушението е част от масов многоплатформен хакер, който засегна 24 компании и общо 747 милиона записа – сред тях са сайтовете за игри, резервации за пътуване и стрийминг.

Coinmama казва, че списък с около 450 000 имейл адреса и хеширани пароли на потребители, които са регистрирани на тяхната платформа преди 5 август 2017, са публикувани в уеб регистър в тъмната мрежа:

От 15 февруари 2019 няма доказателства, че тези данни се използват от извършителите. Като се има предвид датираният характер на публикуваните данни, няма причина да подозираме, че други системи на Coinmama са компрометирани. Coinmama не съхранява информация за кредитни карти.

Освен незабавното уведомяване на потребителите, Coinmama казва, че екипът им изисква от всички потенциално засегнати потребители да възстановят паролите си при влизане, както и да следят редица системи за подозрителна дейност или неоторизиран достъп. Платформата казва, че работи за подобряване на своите гаранции и проследяване на външни сигнали, че се използват компрометираните данни.

Освен новите изисквания за пароли за потенциалните жертви на хака, сайтът изисква от всички потребители да гарантират, че техните пароли са стабилни и уникални, както и да избягват отварянето на имейли или прикачени файлове от непознати податели или предоставяне на лични данни на сайтове на трети страни.

Въпреки, че нарушаването на данните засегна не само Coinmama, но и гама от компании извън крипто сектора, хакът представлява втория високопрофилен компромис в индустрията през тази година.

На 15 януари, десетки хиляди Етериум (ETH) портфейли, хоствани от Cryptopia в Нова Зеландия, бяха хакнати, което доведе до загуби, оценени на стойност до $23 милиона, като пробивът продължи няколко седмици след откриването на инцидента.

Неотдавнашен доклад от базираната в Ню Йорк блокчейн информационната компания Chainalysis изчисли, че две – вероятно все още активни – хакерски групи откраднаха $1 милиард в криптовалута, което представлява по-голямата част от средствата, изгубени при крипто измами.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Израелска крипто борса докладва за сериозен хак на базата им данни appeared first on CryptoDnes.bg.