Защо 51% хакерски атаки не влияят на цените?

Защо 51% хакерски атаки не влияят на цените?

51% атаки са катастрофални в света на криптовалутите – или не? Тези хакове може да са малко страшни, но ето защо не влияят върху цената.

51% атака на Ethereum Classic

Ethereum Classic, един от най-популярния алткойн по пазарна капитализация, просто се поддаде на 51% атака. Една ситуация, в която едно криптодобивно предприятие получава контрол над половината от хеш рейта на мрежата, предизвика двойно харчене на хиляди ЕТС на няколко борси, включително Bitrue, Gate.io и най-вече Coinbase.

Coinbase публикува в профила си в Twitter, че борсата открива атаката на 5 януари и временно спира операциите:

Въпреки това, доклад на фирмата за блокчейн сигурност Slowmist твърди, че никой не забелязва атаката, докато не бе нанесена щетата на 7 януари. Това изглежда се потвърждава по-долу от Ethereum Classic.

По-голямата част от щетите бяха погълнати от Coinbase, съобщавайки за двойно изразходвани средства от около 219 500 ETC на обща стойност около $1,1 милиона. Това не е никак добре за Coinbase.

Но какво да кажем за опустошението, нанесено на мрежата ETC? Всъщност нямаше никакво.

Борсите са жертви на 51% атаки

Само няколко дни след атаката, всичко си е постарому в мрежата ETC. ETC токените победиха и остават сред 20-те най-добри на CoinMarketCap.

Според блокчейн анализаторът и асистента на Kings College в Лондон, Патрик МакКори, ETC, е „поразен“, но се възстановява след един ден, което предполага, че 51% атаки могат да се случат, но търговците остават незасегнати.

Главният директор по стратегията в CoinShares и експертът по промишленост, Мелтъм Демирърс, отговори, че цената на ETC е по-малко чувствителна към новините и че малката й общност означава, че такива атаки са по-малко проблематични.

Така че, ако Ethereum Classic не беше засегнат от 51% атака, изглежда, че борсите бяха. Това означава, че те са истинските жертви на хаковете, тъй като нямат начин да възстановят средствата.

Изследователят на криптовалути Hasu написа в своя Twitter, че борсите губят най-много от най-страшните атаки за крипто:

Борсата е основната жертва на атаките. Те не изброяват криптовалутите за тяхната неизменност, а за да печелят пари. Изключително трудно е за 51% хак да се насочи към потребители, които всъщност ценят неизменността.

Малко вероятно е да има 51% Атака на Биткойн

За щастие за борсите, търговците и мрежите, атака от 51% на най-голямата криптовалута в света все още е малко вероятна. Разбира се, не е невъзможно, но като погледнем фактите, изложени от Bitstamp на техния Twitter, разходите за извършване на толкова голям процент атака срещу биткойн ще надхвърлят ползите.

Всъщност според едно неотдавнашно проучване, това би било “нереалистично”. Само разходите за оборудване могат да стигнат до милиарди долари.

Така че, изглежда, че борси като Coinbase може да дишат спокойно, когато става въпрос за мега токените като биткойн. Ethereum Classic атаката показва само, че борсите трябва да имат по-строги политики, за да ги предпазят от двойни разходи и хак атаки в мрежи с по-малки хеш рейтове.

Като допълнение – може би ще Ви помогне и използването на нод за проверка на мрежовите транзакции.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Защо 51% хакерски атаки не влияят на цените? appeared first on CryptoDnes.bg.