Заплаха ли са квантовите компютри за Биткойн и Етериум?

Заплаха ли са квантовите компютри за Биткойн и Етериум?

В ново интервю с Фред Шебеста от Finder.com, мениджърите на IBM обсъждат заплахата, която квантовите компютри представляват за криптовалутите и блокчейн.

Появявайки се в IBM Think 2019, Джеси Лунд, вицепрезидент на блокчейн и цифровите валути в IBM, каза:

Обратното проектиране на частните ключове, които представляват контрола на портфейла ви. Вашият публичен ключ е по същество вашият портфейл, който съдържа баланси. Мисля, че това е истинска, достоверна заплаха. Биткойн е публична книга. Така че можете да видите кои публични ключове държат най-големите баланси и можете да насочите тези (стотиците или хилядите биткойн там) и да кажа, че ще изразходвам усилие (изчислителен ресурс), за да обърна инженера на частния от публичния ключ, който е изложен. Мисля, че това дори е заплаха в близко бъдеще. 

Квантовите компютри може един ден да могат да реконструират частен ключ от публичен ключ, което прави съществуващите форми на криптография с публичен ключ чувствително по-малко ефикасни. Лунд вярва, че поне половината от всички блокчейни са податливи.

Панелистите казват, че заплахата се простира до почти всички крипто системи, като комуникации, интелигентни автомобили, лични устройства и частни и правителствени бази данни. За да се смекчи заплахата от квантовите компютри срещу Етериум и Биткойн и повечето други криптовалути, екипът на IBM вярва, че организациите трябва да започнат да проверяват системите си незабавно.

Нев Зунич, главен технологичен директор на IBM за услуги за сигурност на данните, казва, че кодерите трябва да започнат да се занимават с квантовата заплаха сега.

Компаниите трябва да са наясно с квантовите [компютри] и потенциалните рискове, които ще донесат, така че да могат да предприемат действия днес, така че те да не са уязвими към хак в някакъв момент от жизнения цикъл на техните продукти.

Майкъл Осбърн, мениджър на групата за сигурност в IBM Research в Швейцария казва, че новата квантова ера, която въвеждат, поставя срок на годност на криптовалутите, който използваме днес.

Всяка система, в която е сложно да се движи – защото има нужда от участието на всички – това са нещата, за които трябва да започнете да мислите от рано. Не можете да чакате, докато има заплаха и след това да разберете как да мигрирате. Тези неща трябва да се планират предварително.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Заплаха ли са квантовите компютри за Биткойн и Етериум? appeared first on CryptoDnes.bg.