Забраната в Китай: Това, което не може да се контролира трябва да се забрани

Забраната в Китай: Това, което не може да се контролира трябва да се забрани

Наскоро бе съобщено, че най-висшият правителствен орган в Китай, който се занимава с планирането на икономиката на страната, Комисията за реформа на националното развитие (NDRC), предложи да се забранят всички крипто копачи в страната.

Обявената причина е, че копаенето сериозно вреди на околната среда.

Forbes разглеждат въпроса и предполагат, че действителната причина няма нищо общо с околната среда.

Китай е домакин на една трета от глобалните крипто копачи

Анализ от страна на компанията потвърди, че около една трета от всички глобални копачи на криптовалути се намират в Китай, тъй като страната предлага нискотарифна изчислителна мощност, ниски такси за електричество, хардуер и други необходими компоненти. Хората, които желаят да правят този бизнес, са привлечени от сериозни печалби.

Oт 2017 година, Китай “затяга болтовете” на криптосферата, забранявайки първо ICO, последвано от забрана за използване на дигитални борси, принуждавайки голяма част от копачите да напуснат страната за по-приветливи държави като Иран, Канада, Исландия и др. За тези страни, явно копаенето не влияе негативно на околната среда.

Това, което не може да бъде контролирано, трябва да бъде забранено

В действителност, твърдят Forbes, предложената китайска забрана за крипто копаене няма нищо общо с околната среда. Това е свързано с невъзможността да се контролират копачите на децентрализираните крипто платформи.

Китайското правителство обаче подготвя решение за това – собствената си дигитална централизирана валута. Според Forbes, местната централна банка (Народна банка на Китай, PBOC) работи за създаването на такава монета, която може да замени текущия юан или да циркулира заедно с него и да бъде под пълния контрол на държавата.

В противен случай, крипто забраната, която Китай обмисля в момента, е политически основана и ако (или по-скоро, когато) бъде приложена, ще направи местния политически режим още по-авторитарен, като позволи на властите да контролират всяка финансова сделка, направена от населението.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Забраната в Китай: Това, което не може да се контролира трябва да се забрани appeared first on CryptoDnes.bg.