Европейският съюз създава международна асоциация за надеждни блокчейн приложения

Европейският съюз създава международна асоциация за надеждни блокчейн приложения

Европейският съюз обяви старта на Международната асоциация за надеждни блокчейн приложения (INATBA) на официалния си уебсайт на 3 април.

Вчера, повече от 100 членове, подписаха хартата в Брюксел, като това число включва IBM, Accenture и Deutsche Telekom. Сред членовете, свързани с блокчейн са Iota, Ripple, ConsenSys и Sovrin Foundation.

Съгласно съобщението, INATBA има за цел да обедини индустриалните стартъпи, малките и средни предприятия, регулаторите и органите за определяне на стандарти, за да внедрят в мейнстрийм блокчейн технологията и DLT.

По време на церемонията в Брюксел, европейският комисар по въпросите на дигиталната икономика и общество, Мария Габриел, отбеляза, че ЕС е решен да насърчава развитието на блокчейн. Тя каза:

В днешната икономика има все по-малко време за изграждане на довери, както е било в миналото. За да се борят с рака, да се балансира възобновяемата енергия, да се проследи автентичността на стоките, участниците трябва да могат да се доверяват един на друг без да се срещат лице в лице. И как можем да постигнем това? Разбира се, с помощта на блокчейн.

Също така се отбелязва, че новата организация е готова да насърчава използването на децентрализирани технологии чрез създаване на специална регулаторна рамка. В нея се посочва:

INATBA има за цел да разработи рамка, която насърчава сътрудничеството между публичния и частния сектор, сближаването на нормативните актове, правната предвидимост и гарантира целостта и прозрачността на системата.

На церемонията беше отбелязано, че 48 допълнителни организации са кандидатствали за членство в деня на старта.

Както се съобщава през януари, Европейският банков орган (EBA) препоръча по-нататъшни изследвания на криптовалутите и ще развие работата по сектора през 2019 в документ, който се фокусира върху „приложимостта и пригодността на правото на Европейския съюз към крипто активите“.

Също през януари, член на Управителния съвет на Европейската централна банка предупреди, че “крипто балонът вече започна да се разпада”.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Европейският съюз създава международна асоциация за надеждни блокчейн приложения appeared first on CryptoDnes.bg.