Европейската централна банка с доклад за влиянието на крипто

Европейската централна банка с доклад за влиянието на крипто
Европейската централна банка и организацията, която администрира паричната политика на страните от ЕС, публикуваха документ, озаглавен „Крипто-активи: последици за финансовата стабилност, паричната политика и плащанията, и пазарната инфраструктура“.

Банката заяви в Twitter:

В раздела „Потенциални последици за паричната политика“ банката заяви, че биткойн и други криптовалути понастоящем не „изпълняват функциите на парите“. Те обаче нямат “значителни последици за паричната политика”. Въпреки това, банката посочва, че тази ситуация може да се промени, ако криптовалутите трябва да се разглеждат като” надеждни заместители на пари и депозити”.

Докладът добавя, че малкият брой търговци, които използват биткойн като начин на плащане за техните стоки и услуги, действа като показател, че най-голямата криптовалута няма никакво влияние върху определянето на цените.

По-нататък се посочва:

Високата волатилност на крипто активите, липсата на подкрепа от централната банка и ограниченото приемане сред търговците предотвратяват понастоящем използването на криптовалутите като заместители на парични средства и депозити, както и затрудняването на криптото да изпълнява характеристиките на паричен актив в близко бъдеще.

Освен това, банката заяви, че биткойн и други криптовалути не са “ефективно конкуриращи се с пари и депозити”, отбелязвайки, че неговите “последици за икономическото развитие и паричната политика са подобни на тези на други пазари на активи”.

Освен това в доклада се разяснява и влиянието на стейбълкойновете върху паричната политика.

В това отношение остава да се види дали алгоритмичните стабилизатори могат ефективно да предложат много съществено намаление на нестабилността на цените, което е вероятно да изисква по-масово приемане. За разлика от това, стейбълкойновете могат да станат по-малко променливи, ако например токените бъдат обезпечени от резервите на централните банки.

По-нататък банката посочва, че стабилните токени, подкрепяни от резервите на централните банки, “могат да доведат до допълнително търсене” на споменатите резерви, като по този начин имат последици за паричната политика. Банката заяви, че “тези обезпечени стейбълкойнове не са крипто активи”.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Европейската централна банка с доклад за влиянието на крипто appeared first on CryptoDnes.bg.