Добивът на биткойн е 23 пъти по евтин от добива на злато

Добивът на биткойн е 23 пъти по евтин от добива на злато

Данни, публикувани от потребител в Twitter познат като Asimov, показват, че добивът на злато консумира 23 пъти повече енергия от добива на биткойн. Данните на Azimov разкриват повече за банковите системи, правителствата и за печатането на валута.

Данните показват, че златото струва около $105 милиарда годишно и консумира около 475 милиона GJ, докато биткойн струва само $4,5 милиарда и използва само 183 милиона GJ годишно. Други такива системи като рециклиране на злато, фиатните валути и тяхното печатане, банковата система и правителствените процеси струват повече от добива на биткойн.

Тези данни са важни, защото един от основните аргументи срещу съществуването на биткойна е, че разходите и потреблението на електроенергия са екстравагантни. Въпреки че има няколко научни доказателства, че случаят не е такъв, правителствата и лицата, които не харесват биткойн и други криптовалути, винаги подчертават този проблем.

Някои твърдят, че добивът на биткойн консумира повече електроенергия от 82% от всички страни по света. Твърди се, че една фирма за копаене на биткойн в Монголия консумира толкова енергия, колкото и Boeing 737. В действителност, някои проучвания сочат, че копаенето на биткойн може действително да бъде от полза за околната среда.

Според Nodeblockchain цената на крипто добива ще принуди копачите да изберат по-възобновяеми източници на енергия, които са благоприятни за околната среда, като по този начин облагодетелстват природата в процеса. Той също така добавя, че печалбата от копаенето зависи от енергийната ефективност и така енергийните отпадъци само ще намалят ефикасността на добива.

Само това проучване показва, че биткойн не е проблем, що се отнася до потреблението на енергия и вредите за околната среда. Ако не друго, то показва, че копаенето на най-голямата криптовалута осигурява равномерно разпределение на енергията, тъй като копачите се насочват към места, където има изобилие от евтина енергия. Това едва ли ще доведе до “Крипто апокалипсисът”, за който някои твърдят, че скоро ще се случи, ако биткойн продължи да съществува.

Данните на Asimov могат да напомнят, че биткойн не е проблем и въпреки че има няколко слабости като скалируемост, той не консумира повече енергия от повечето страни по света и няма да предизвика екологична катастрофа, а може всъщност да ни спаси и от двете.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Добивът на биткойн е 23 пъти по евтин от добива на злато appeared first on CryptoDnes.bg.