В крайна сметка китайците имат право да притежават крипто

В крайна сметка китайците имат право да притежават крипто

В момента Китай е една от страните със силно регулирани пазари и най-вече този на криптовалутите.

Всъщност, китайското правителство изглежда е с негативна позиция спрямо криптовалутите и копаенето им, въпреки че насърчава разпространението на блокчейн технологията.

Още през 2017 година, китайските власти наложиха забрана на всички крипто-свързани дейности, подтиквайки борсите като Huobi, BTC China и OkCoin да напуснат китайския пазар.

Забрана за търговия

Въпреки това, според едно неотдавнашно изявление на член на Съвета на Асоциацията за правни изследвания на Банката на Китай, властите не са против притежанието на Биткойн, което означава, че човек все още може да притежава крипто, без да се счита за нарушител на закона.

За да се изясни по-нататък, Са Сиао, който е въпросният член, цитиран от китайската медия CnLedger, властите са просто против търговията с биткойн. Това е ограничението, което доведе до издаването на директива през 2018 година, за да преустановят улесняването на търговията с биткойн в извънборсовата система.

Случайните транзакции са разрешени

Въпреки това, според цитираното лице, случаен P2P трансфер на криптовалути е легален – стига да не се търгува. Банката на Китай твърди, че е много рисковано за всяко предприятие да улесни търговията с биткойн в страната, тъй като тя би била обект на строго правно обезщетение в случай, че клиентите загубят пари в резултат на техните операции.

Съвсем наскоро, около 100 души бяха измамени от около $56 милиона от мошеник, който обеща да инвестира парите в борсите и да им направи печалби.

Инвеститорите все още имат някои скрити козове

И все пак не е невъзможно за интелигентните инвеститори да търгуват с криптовалути в Китай. От една страна, властите са се отказали от всякакви крипто-свързани области, които могат да контролират, но те все още не влияят на пряката собственост. В този смисъл не е възможно да се премахне собствеността на биткойн, особено като се има предвид, че BTC е децентрализиран и не може да се проследи.

За мнозина ходът на китайските власти да се опитат да контролират крипто-пространството позвъняват обратно на това, което са направили с интернет. Като първоначално удушават индустрията, властите може би се стремят да я рестартират при по-голям държавен контрол в дългосрочен план.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post В крайна сметка китайците имат право да притежават крипто appeared first on CryptoDnes.bg.