Биткойн търговията във Венецуела удари пик

Биткойн търговията във Венецуела удари пик

Търговските обеми на BTC във Венецуела достигнаха най-високите си стойности сред масивната хиперинфлация и президентската криза.

През седмицата, завършваща на 2-ри февруари, борсовите обеми на Биткойн търговията достигнаха над 2,000 (около 6,8 млн. Щ. Д.).

През първите пет седмици на 2019 г. Венецуела е съобщила за 8,571 крипто сделки.

Обемът на търговията в LocalBitcoins във Венецуела се е увеличил с над четири пъти от лятото на миналата година, а инфлацията на местната валута, венецуелският боливар, е достигнала един милион процента.

Регистрираните търговски обеми на LocalBitcoins са само част от общата оценка на търговията с биткойн на венецуелците. Голяма част от търговията се осъществява на централизирани борси, разположени в съседни страни като Колумбия и Бразилия. Общата стойност на търговията с BTC във Венецуела е трудна за оценяване, тъй като сделките често се извършват в местните валути на съседните страни.

Както прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) по-рано през 2018 г., инфлацията във Венецуела може потенциално да достигне десет милиона процента тази година.

Икономическата ситуация в страната се влоши след санкциите на САЩ, приети през 2017 г., които бяха насочени към режима на Николас Мадуро. Миналия месец САЩ обявиха допълнителни санкции срещу държавната петролна компания PDVSA.

Напрежението в страната беше увеличено от продължаващата президентска криза от миналия месец, когато мнозинството опозиционно в страната Народно събрание обяви преизбирането на Мадуро за май 2018 г. за невалидно. В момента Хуан Гуайдо е самопровъзгласен президент на страната и се радва на подкрепата на много местни и международни лидери.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Биткойн търговията във Венецуела удари пик appeared first on CryptoDnes.bg.