Биткойн остава популярно платежно средство в “тъмната мрежа”

Биткойн остава популярно платежно средство в “тъмната мрежа”

Докато сривовете от 2018 година карат много хора да се обърнат и да избягват употребата на криптовалути, биткойн все още остава популярно платежно средство за сърфистите на тъмната мрежа.

Терминът тъмна мрежа (darknet) се отнася до частите на интернет, които са умишлено скрити от обществения поглед, така че потребителите могат да извършват свободно всякакви действия и евентуално незаконни такива без външна намеса.

Според доклад на Ройтерс и Chainalysis, биткойн се появява отново в скритата екосистема. След претърпяване намаляването на дейностите в тъмната мрежа през 2017 година поради масово огласените закривания на AlphaBay и Hansa, транзакциите отново се увеличават и трябва да се очаква да растат.

“Използването на биткойн като форма на плащане се удвоява през 2018 година на сайтовете за търговия, където потребителите могат да купуват неща от наркотици до фалшиви документи за самоличност […]”

Ръстът през 2018 убеждава Chainalysis, че цифрите ще продължат да нарастват през 2019 година.

“Обемът на биткойн транзакциите пазарите в тъмната мрежа нарасна през 2018 до средно по $2 милиона дневно, което е почти двойно повече от активността, измерена в началото на годината,” сочат Ройтерс.

Ким Грауър, старши икономист в Chainalysis, заяви пред Ройтерс, че  настоящата въртележка на криптовалутните пазари не вреди на продажбите на биткойн в тъмната мрежа.

За някой, който иска да купи нещо на пазар oт darkweb-a, фактът, че цената на биткойн се променя, не е от значение.

Chainalysis подкрепя това твърдение, като цитира цифрите от 2018, където сделките се увеличават, а цената на биткойн продължава да спада.

И все пак други фактори могат да навредят на обема на сделките. Ройтерс обяснява, че „няколко фактора могат да нарушат нарастването на потоците на биткойн на тези пазари през тази година. Те включват по-голямо затваряне на пазарите от правоприлагащите органи и движението на дейности от тези места до криптирани приложения за съобщения, за да се избегне откриването. ”

Продажбите извършвани в тъмната мрежа, включващи биткойн, показват, че дигиталните активи могат и имат стойност в реалния свят. Въпреки това, тези незаконни и вероятно неприятни поведения, заобикалящи BTC, едновременно привличат негативно внимание и убеждават външни лица, че криптовалутите дават възможност финансирането на престъпления.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Биткойн остава популярно платежно средство в “тъмната мрежа” appeared first on CryptoDnes.bg.