Банков “картел” е глобен 1 милиард за манипулации на валути

Банков “картел” е глобен 1 милиард за манипулации на валути

Европейската комисия е наложила глоби на пет банки, включително анти-Биткойн JP Morgan.

Глобите бяха на стойност от общо над 1 милиард евро. Търговците се обединиха в “картели”, за да манипулират валутния пазар между 2007 и 2013 г.

Картелът “Banana Split” включва търговци от Barclays, RBS, Citigroup и JP Morgan, които са изправени пред общо наказание от 811 милиона евро.

Търговците от Barclays и търговците на RBS, заедно с MUFG, също са участвали в картела “Essex Express” и са получили глоби в размер на 259 милиона евро.

Швейцарската банка, UBS, също участва, но избягва финансовите санкции защото предупреждава властите за съществуването на организациите.

Търговците използват онлайн чат стаи, за да обменят планове за търговия и координират стратегии. Това им позволява да “вземат информирани пазарни решения за това дали да продават или купуват валутите, които са имали в портфейлите си и кога.”

Комисарят по конкуренцията, Маргрете Вестагер, заяви, че банките “са подкопали целостта на сектора за сметка на европейската икономика и потребителите.”

През януари JPMorgan заяви, че Биткойн ще бъде ценен само в дистопична среда, след като главният изпълнителен директор го нарече “измама”.

Но кой въобще се доверява на думата на доказан измамник като Джейми Димон?

Но това е само последното в един привидно безкраен поток от глоби, наложени на големите банки за неправомерно поведение.

От форекс манипулация до пране на пари – ако има голяма потенциална печалба, банките нямат задръжки.

Нивото на лицемерие, което големите банки демонстрират, е изключително. Макар че редовно критикуват Биткойн, казвайки че е инструмент за манипулиране на пазара, измама и пране на пари, те самите систематично извършват тези престъпления.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Банков “картел” е глобен 1 милиард за манипулации на валути appeared first on CryptoDnes.bg.