Атентаторът от Нова Зеландия твърди, че е направил парите си от Bitconnect

Атентаторът от Нова Зеландия твърди, че е направил парите си от Bitconnect

Светът все още е в шок след събитията, случили се в двете джамии в Нова Зеландия вчера. Още по-озадачаващо е как един от атентаторите е направил парите си.

Терористична атака

На 15 март 2019, четирима въоръжени лица нападнаха две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия и убиха 49 души. Повече от 20 души бяха сериозно ранени при нападението. Четирима души, трима мъже и една жена са арестувани във връзка с нападението.

Разследванията показват, че нападението е планирано и изпълнено внимателно. Въпреки това, властите успяха да обезвредят някои IED, които са били прикрепени към превозните средства, преди те да могат да експлодират. Според съобщения, един от нападателите, Брентън Тарант, печели неразкрита сума от Bitconnect. В 70-страничен “манифест”, наречен “Голямата замяна”, Брент очертава на първо място, че прави парите си от пирамидалната схема, наречена Bitconnect.

Bitconnect

Bitconnect стартира като инвестиционна платформа, където потребителите могат да купуват и след това дават своите криптовалути и печелят дневна възвръщаемост. Преди колапса си през 2018, Bitconnect вече се беше изкачил, за да влезе в лигата на 20-те най-големи крипто борси на пазара. Въпреки това, практическите аспекти на схемата за инвестиционно кредитиране бяха съмнителни, но много хора не искаха да го избегнат поради големия шум и свръхскоростта по това време.

Работил съм за кратко време, преди да направя пари, инвестирайки в BitConnect, след което използвах парите от инвестицията, за да пътувам.

Канали в YouTube се появиха, за да обяснят на хората как да инвестират в схемата. Много от тях купуваха. В началото Bitconnect се търгуваше на около $0.17. Благодарение на въодушевлението, съчетано с FOMO (Fear Of Missing Out), хората се струпаха и имаше паническо купуване, което доведе до голям скок в цената. В крайна сметка, криптовалутата беше на стойност над $ 470 на върха на бичия пазар в началото на декември 2017. След това нещата тръгнаха на зле.

Проблемът започна, когато Texas Securities Board издаде заповед за прекратяване и преустановяване срещу Bitconnect, развитие, което скоро беше последвано от паническа продажба на крипто. След две седмици цената падна от $ 422 на само $ 18. Платформата се оттегли от всички борси малко след това и изчезна.

Разбира се, много хора изразиха гнева и разочарованието си по отношение на терористичната атака, както и с факта, че потенциален терорист (по това време) успява да използва пирамидална схема, за да получи пари и да финансира този атентат.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Атентаторът от Нова Зеландия твърди, че е направил парите си от Bitconnect appeared first on CryptoDnes.bg.