Американски прокурори обвиняват двама чужденци в биткойн измама

Американски прокурори обвиняват двама чужденци в биткойн измама

Двама нигерийски граждани са обвинени от американски прокурори за предполагаемо провеждане на измамна инвестиционна схема за биткойн.

Орегонската окръжна прокуратура съобщи в сряда, че обвиняемите, Онвуемери Огор Гифт и Келвин Усифох, са обвинени по 11 параграфа за фалшиви банкови преводи, както и за заговор за извършване на измама чрез банков превод и пране на пари.

От декември 2017 до юни 2018, за Гифт and Усифох се казва, че са промотирали фалшива инвестиционна биткойн схема чрез три уебсайта – wealthcurrency.com, boomcurrency.com и merrycurrency.com – обещаващи на инвеститорите 20–50% безрискова възвръщаемост с незабавни тегляния.

Гифт и Усифох лъжливо твърдят, че биткойна на жертвите ще бъде инвестиран чрез „уникални методи за търговия“ и че те ще поддържат „постоянен висок лихвен процент“. Двамата също така насърчават инвеститорите да прехвърлят биткойн на свои собствени портфейли за криптовалути. Веднъж прехвърлени, Гифт и Усифох ще обменят токените за местната им валута, нигерийската найра.

В продължение на повече от шест месеца подсъдимите откраднаха 10,88 биткойна (на стойност приблизително $56 391 в момента на писане на статията) от три жертви, една от които живее в Орегон и две в Калифорния, според обвинителния акт. Те също използваха снимка на четвърта жертва, за да популяризират схемата си.

Прокурорите твърдят, че Гифт и Усифох са получили повече от 50 биткойн ($ 259,000) чрез измама.

До голяма степен заради техния псевдонимен, онлайн характер, криптовалутите стават все по-популярни като средство за измама на инвеститорите. Но правоприлагащите органи наваксват.

Миналия месец прокурорите в Ню Йорк повдигнаха обвинение срещу мъж с девет обвинения за измама за над $200 000 в криптовалути и фиат. През февруари, 20-годишен мъж бе обвинен във Върховния съд на Ню Йорк заради SIM суап схема и крипто кражба.

Предупреждавайки инвеститорите на криптовалути за такива схеми, американската Kомисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), съвместно издадоха сигнал по-рано тази седмица, заявявайки, че рекламирането като „безрискови“, „абсолютно безопасни“ и „гарантирани печалби“ са отличителни белези на измама.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Американски прокурори обвиняват двама чужденци в биткойн измама appeared first on CryptoDnes.bg.