Австралия спря регистрациите на две крипто борси

Австралия спря регистрациите на две крипто борси

Австралийската агенция за борба с изпирането на пари спря регистрациите на две борси за криптовалути във връзка със случай на трафик на наркотици, съобщи агенцията в прессъобщение в петък, 8 март.

Австралийският център за анализи и доклади на транзакции (AUSTRAC) – правителствена финансова разузнавателна агенция, чиято цел е да предотвратява изпирането на пари, укриването на данъци, измамите за социални грижи и тероризма – прекрати операциите на двете крипто борси заради тяхната връзка с заподозрян в предполагаем организиран престъпен синдикат.

Според съвместното прессъобщение на АUSTRAC и австралийската федерална полиция, 27-годишен мъж е бил арестуван по няколко обвинения, свързани с трафика на наркотици. Разследването установи, че обвиняемият „е бил ключов член“ в бизнесите на крипто борсите, което накара регулатора да прекрати дейността им.

Според Ройтерс, този ход е първото спиране на крипто борса по силата на AUSTRAC, тъй като новото законодателство миналата година доведе крипто борсите пред надзора на регулатора.

Броят на измамите и престъпленията, свързани с криптовалута, рязко се увеличи в световен мащаб. Както по-рано се съобщава, около $1,7 милиарда в криптовалута са получени чрез незаконни средства през 2018, според проучване, публикувано от крипто-аналитичната компания CipherTrace.

По-рано, Обединеното кралство разкри, че инвестиционните измами, свързани с крипто, доведоха до над $255 милиона загуби на инвеститори през 2018, с около 5 000 съобщени случая.

Както бе съобщено вчера, Върховната прокуратура на Южна Корея създаде нова работна група, която има за цел да се бори с измами, свързани с криптовалута. Според съобщенията, броят на тези престъпления в страната се е увеличил от 53 регистрирани случая през 2016 до 4 591 през 2018.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Австралия спря регистрациите на две крипто борси appeared first on CryptoDnes.bg.